ایمنی سوارکار در مواجه با اسب یکی از مسائلی است که حوزه آموزش اسب سواری باید به آن توجه داشته باشید چرا که ممکن است خطرات و خساراتی را برای شما به همراه داشته باشد. در این مطلب اسب پرشیا خواهیم دید که ایمنی سوارکار از طریق چه کارهایی تامین میشود.
بیشتر بخوانید: آموزش اسب سواری – دستهای سوارکار و ارتباط مناسب با اسب
در ابتدا باید بدانید برای اینکه بتوانید ایمنی خود مقابل اسب را تامین کنید باید در مورد اسبها بیشترین اطلاعات را داشته باشید تا ازین طریق بتوانید رفتار مناسبی را برای رام کردن و اعتماد او نسبت به خود داشته باشید. حتی آرام ترین اسب ها و کوچکترین پونی ها هم اگر بترسند یا وحشت کنند می توانند به شما آسیب برسانند. توصیه هایی که در اینجا ارائه می شود می تواند به شما کمک کند تا در هنگام کار با اسبها لگد نخورید، پایتان زیر سم اسب له نشود، اسب شما را گاز نگیرد، از اسب تنه نخورید یا اسب از دستتان در نرود. به همین ترتیب در ادامه مطلب همراه ما باشید تا راهکارهایی را در این خصوص به شما ارائه کنیم.
راههای مقابله با گزش حشرات و آسیب به اسب
شاید در وهله اول به نظر برسد که رعایت کردن تمامی این نکات در کنار هم مشکل است و نمیتوانید از پس آن بربیایید ولی باید به شما گفت که مطالبی که در ادامه گفته خواهد شد، جزو رومزه گی های زندگی یک سوارکار در کنار اسبش است که ایمنی سوارکار را تامین خواهد کرد. اگر تازه کار باشید، ممکن است سختتان باشد که همه این توصیه ها را به خاطر بسپارید. اما کم کم همه اینها جزء عادتهایتان می شود؛ درست مثل نگاه کردن به هر دو طرف خیابان وقتی می خواهید از آن رد شوید و بدین ترتیب میتوانید این کار را نیز در روزهای اولیه مشکل بدانید ولی رفته رفته به آنها عادت خواهید کرد.
شما باید بدانید اسبی که صاحب آن هستید چه ویژگیهایی دارد و باتوجه به واکنشهای او رفتار مناسب را ارائه دهید. همانند سگ ها که هرکدام ویژگی رفتاری خاص خود را دارا هستند، اسب نیز به همین ترتیب است که مثلا میزان فرمان برداری اسبها، میزان اعتماد به صاحب خود، ویژگیهای ظاهری، سرعت و چالاکی، وعدههای غذایی و چندین مورد دیگر با یکدیگر فرق دارند. اسب به عنوان یک حیوان آزاد، توانایی واکنش سریع و فرار از خطرات را دارد که برای زنده ماندن او در طبیعت وحش نقش حیاتی دارد. این غریزه در حیوانات اهلی همچنان قدرتمند باقی می ماند. بنابراین انتظار واکنش های این چنینی را داشته باشید و بدانید در مواجه با او بهترین کار چیست.
دانستنی | چگونه پس از حوادث سوارکاری بر ترسمان غلبه کنیم؟
دانستن این نکته بسیار مهم است که شاید در نظر شما داشتن ارتباط عاطفی با اسب چندان لازم نباشد، ولی ما به شما میگوییم که سخت در اشتباه هستید؛ چرا که اسب احساسات یک انسان را حس میکند و میزان فرمان برداری و یا دستور پذیری او از انسان، از طریق علاقه و رابطه عاطفی با صاحبش صورت میپذیرد و در صورت اعتماد به صاحبش است که فرمانهای او را اجرا میکند.
بیشتر بخوانید: نژاد اسب سدلبرد آمریکایی را بیشتر بشناسید
در راستای همین مطالب، شاید شما ناخواسته و با عدم آگاهی در خصوص رفتارتان با یک اسب، دچار آسیب دیدگی شوید و این به مزاج شما خوش نیاید. بنابراین علاوه بر مطالب دیگر سایت اسب پرشیا که به اطلاعات شما در آموزش اسب سواری، شناخت روحیات یک اسب و هرآنچه لازم است، کمک میکند، در ادامه همراه ما باشید تا ببینیم ایمنی سوارکار با چه کارهایی تامین میشود؟
چگونه از کلاه سوارکاری خود مراقبت کنیم؟
نکات مهمی که باید برای ایمنی سوارکار در مقابل اسب انجام شود:
- به شما پیشنهاد میدهیم که هنگامی که با او در زمین هستید سر و صدای زیادی به پا نکنید و به عبارتی آرام و ساکت باشید و آرامش خود را حفظ کنید. حرکات ناگهانی ممکن است باعث شود اسب بپرد به سمت پهلو یا لگد بزند.
- برای راه بردن اسب باید اصول اولیه را حفظ کنید و افسار و یا طناب او را بکشید و در دست داشته باشید؛ در این مورد نیز توجه داشته باشید که فشار زیاد به افسار باعث اذیت شدن اسب و واکنش ناراحتی را برای شما به همراه خواهد داشت بنابراین او را به زور جایی نبرید. و نکته دیگری که باید بدانید این است که هیچ وقت انگشتتان را در بندها، حلقه ها و یا دهنه اسب قلاب نکنید. اگر اسب خودش را کنار بکشد، ممکن است انگشت شما در آن گیر کند و آسیب ببیند یا دستتان طوری گیر کند که اسب شما را با خودش بکشد و بدین ترتیب هم اسب و هم شما آسیب خواهید دید.
- نکته دیگری که باید بدانید این است که سعی کنید هیچگاه در پشت اسب نایستید چرا که او از این کار خوشش نمیاد و احساس ناامنی میکنید. مثلا اگر می خواهید دم اسب را تمیز کنید، یک طرف اسب بایستید و آرام دم اسب را بگیرید و تمیز کنید.
- هنگامی که در حال تمیز کردن سمهای اسب هستید یا برایش بانداژ پا می بندید، به صورت چمباته یا روی زانو ننشینید. طوری خم شوید که اگر اسب خواست حرکت کند بتوانید فوری از سر راه او کنار بروید چرا که اگر او حرکت کند با شما برخوردی خواهد داشت و قسمتی از بدن که سر راه اسب قرار دارد، دچار آسیب دیدگی خواهد شد.
- این نکته را به یاد داشته باشید که هرگز بند لنج یا طناب دهنه یا افسار اسب را برای راحتی دور دست یا هرجای دیگر از بدنتان گره نزنید. اگر اسبتان خودش را کنار بکشد، ممکن است شما را هم با خودش بکشد و این باعث آسیب دیدگی شما خواهد شد. همچنین یادتان باشد که وقتی طناب اسب را به جایی گره می زنید از گره آسان استفاده کنید تا اگر اسبتان ترسید و خودش را محکم کشید، زود باز شود. احساس در بند بودن باعث می شود اسب آنچنان وحشت کند که به خودش یا شما آسیب بزند.
- سعی کنید با سطل یا ظرف مخصوصی که برای غذای اسب خود درنظر دارید به او غذا دهید چرا که انگشتان شما در خطر قرار خواهند گرفت زیرا اسب ها ممکن است خیلی زود برای خوردن غذا حریص شوند و انگشت شما را با هویج اشتباه بگیرند.
- در خصوص ایمنی پای خود نیز باید بدانید که اسبها همانند انسان در راه رفتن دقت نمیکنند و البته انسان نیز گاهی ممکن است پای کسی را لگد کند و این مشکل شاید برای اسب و شما نیز پیش آید. شما باید کفش های محکم یا چکمه های سوارکاری بپوشید تا اگر اسب اشتباهی روی پای شما رفت، پایتان آسیب نبیند. هیچ وقت در باشگاه سوارکاری صندل یا کفش های نازک پایتان نکنید که از این خطر در امان بمانید.
- اسبها به طریقه ایستادن شما در جای جای بدنشان حساس هستند و در هر صورت اگر شما نزدیک بدن او و در جایی بایستید که برای او دید نداشته باشد او احساس خطر میکند. بی خطر ترین موقعیت برای ایستادن کنار اسبتان، نزدیک شانه های اسب است، جایی که بتوانید همدیگر را ببینید، در غیر این صورت بیشتر از سه متر از او فاصله بگیرید.
- در هنگام تمیزکاریهای مربوط به اسب و یا اصطبل نباید او را آزاد بگذارید. مثلا موقعی که دارید اسب را تیمار می کنید، زین او را می بندید یا اصطبل را تمیز می کنید، اسب را ببندید. اسبی که رها باشد می تواند باعث خرابی شود و هیچ وقت اسبتان را بسته ترک نکنید و قبل از رفتن بازش کنید چرا که احساس عدم ناامنی و زندانی بودن به او دست خواهد داد و اعتمادش را به شما از دست میدهد.
- نکتهای که شاید کمتر کسی به آن توجه کند این است که به هنگام ورود و خروج به اصطبل یا هرجای دیگری، به اسب آسیبی وارد نشود. وقتی دارید با اسب از در خارج می شوید، مطمئن باشید که در کاملا باز است و اسب در موقع خروج به خودش آسیب نمی زند. باز نبودن در ممکن است باعث رم کردن اسب شود و در نتیجه اسب شما را هل بدهد یا به شما لگد بزند. باز بودن در این حس را به اسب میدهد که شما به طریقی به او آسیب رساندهاید و اعتمادش را نسبت به شما در لحظه از دست میدهد که شاید باعث آسیب دیدگی او به شما شود.
- نکته آخر که میتواند یک جمع بندی مناسب باشد این است که اسبها متوجه عواطف و احساسات میشوند و برای جلب اعتماد اسب و فرمان برداری از شما، باید ویژگیهای رفتاری او را بشناسید و با او با مهربانی رفتار کنید. رفتار متقابل انسان و اسب لازمه اول آموزش اسب سواری است و بدون جلب اعتماد و رابطه خوب دو طرفه این آموزش امکان پذیر نخواهد بود. این که شما صرفا به اسم اسب سواری علاقه مند باشید یا به عنوان یک بیننده این ورزش برای شما جذاب باشد، در اسب سواری کافی نیست چرا که در ابتدای راه یک شخص برای این که آموزشهای خود در حوزه اسب سواری را آغاز کند، در ابتدا باید بررسی کند که آیا میتواند با حیوانی همانند اسب ارتباط عاطفی لازم را برقرار کند یا خیر. بنابراین همه این موارد و مسائل را بدانید تا از ایمنی خود در مقابل اسب اطمینان حاصل کنید.
دیگر مطالبی که در اسب پرشیا میتوانید مطالعه کنید: